Αναζήτηση στο Αρχείο Ανακοινώσεων

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η ειδικότητα ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού: «Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας».

O απόφοιτος του ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής» είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας, ικανός να χειρίζεται το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων προϊόντων.Η Αρτοποιία και η Ζαχαροπλαστική βρίσκονται στο επίκεντρο της βιομηχανίας τροφίμων και αποτελούν τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες του χώρου της εστίασης.

Προϋποθέσεις εγγραφής

Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στην ειδικότητα «Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής» είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίων τίτλων, δομών της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ακολούθως : Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ), Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο (ΕΠΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Β' Κύκλου σπουδών, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Οι γενικές προϋποθέσεις εγγραφής στα ΙΕΚ ρυθμίζονται στην Υ.Α. 5954 «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)».

Διπλώματα  Βεβαιώσεις  Πιστοποιητικά

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους στο Ι.Ε.Κ. λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ οι οποίοι πέτυχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μέχρι την έκδοση του διπλώματος λαμβάνουν Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Διάρκεια Σπουδών

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου. O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνει την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες. Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering κ.ά., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τομείς απασχόλησης

O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του. Οι αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας –ζαχαροπλαστικής, προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λπ.) που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας.

Επαγγελματικά προσόντα

Στα επαγγελματικά προσόντα περιλαμβάνονται:

  • Παρασκευή άρτου, αρτοπαρασκευμάτων, αρτοσκευμάτων).
  • Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση το αλεύρι.
  • Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.
  • Οργάνωση και διαχείριση του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου.

Επαγγελματικά καθήκοντα

Τα κύρια επαγγελματικά καθήκοντα του αποφοίτου της ειδικότητας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης.
  • Επιχειρηματίας.
  • Στέλεχος υπάρχουσας βιοτεχνικής μονάδας.
  • Στέλεχος στη βιομηχανία τροφίμων.
  • Υπεύθυνος ομάδας παραγωγής.
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών και παραγωγής δειγμάτων.
  • Στέλεχος αλυσίδας καταστημάτων.
  • Στέλεχος στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών.
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών πρώτων υλών.
  • Υπεύθυνος προώθησης πρώτων και βοηθητικών υλών.
  • Στέλεχος αλυσίδων πολυκαταστημάτων.
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής.
  • Υπεύθυνος προγραμματισμού παραγωγής.
  • Υπεύθυνος προμηθειών.
  • Επιλογή και πρακτικός ποιοτικός έλεγχος πρώτων και βοηθητικών υλών και προμήθειά τους.
  • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων.
  • Προβολή και διάθεση προΙόντων.

 


  ΕΞΑΜΗΝΟ Α Β Γ Δ
  ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θ Ε Σ Θ Ε Σ Θ Ε Σ Θ Ε Σ
1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 2   2                  
2 ΓΑΛΛΙΚΑ 2   2 2   2 2   2 2   2
3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 2   2                  
4 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 3   3                  
5 ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 3   3                  
6 ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 1 4 5 1 4 5 1 4 5   5 5
7 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ    3 3   3 3   3 3      
8 ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ       1 4 5            
9 ΥΓΕΙΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ       1   1            
10 ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ        2   2            
11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ HACCP       2   2            
12 ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ              2   2      
13 ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ             1   1      
14 ΑΓΓΛΙΚΑ             2   2  2   2
15 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ                     6 6
  ΣΥΝΟΛΟ 13 7 20 9 11 20 9 11 20 4 16 20